Ålesundkommune logo 246px
Ålesundkommune logo sidestilt 50h

Nyheter fra Ålesund kommune

Gravide sykepleiere er en ressurs

Fra venstre: Caroline Jensen, Maria Kristiansen og Elizabeth Halsvik.
På Blindheim omsorgssenter er det for tiden tre gravide sykepleiere som ønsker å sette fokus på hva som er mulig å gjennomføre når man er gravid, til tross for en utfordrende jobb.


 

Møt Caroline Jensen, 33 uker, Maria Kristiansen, 28 uker, og Elizabeth Halsvik, litt over 36 uker.  De er sykepleiere og gravide som med litt tilrettelegging, både ønsker å være i arbeid så lenge som mulig, og som ser gleden og nytten av å jobbe på Blindheim omsorgssenter.

Både Maria og Caroline har vært heldige og vært friske så langt i svangerskapet. Men Elizabeth var preget av mye kvalme tidlig i graviditeten og måtte være sykemeldt i en periode.

- Jeg var 100 % sykemeldt i tre uker for jeg var så dårlig, men jeg har vært her gradvis helt siden det. På grunn av mye svangerskapskvalme har jeg fått endret arbeidsoppgavene og mindre direkte pasientkontakt, forteller Elizabeth.

Hun merker at både de andre kollegene og beboerne bryr seg:

- Alle har vært veldig flinke til å spørre hvordan det går, både kollegene og beboerne. For min del, som har vært veldig dårlig, har de spurt hvordan det går hver gang de har sett meg, sier Elizabeth.

Caroline Jensen er nå 33 uker på vei og forteller at hun har vært veldig frisk gjennom hele svangerskapet:
- Det var først for noen uker siden, når jeg var ca. sju måneder på vei at det ble verre med stell å gi hjelp til støttestrømpene. Men jeg sa fra til ledelsen fra den dagen, og jeg fikk en mer tilrettelagt arbeidshverdag på Lindrende avdeling i stedet, forteller Caroline.

Hun opplever dialogen med ledelsen på omsorgssenteret som veldig bra:
-    Ledelsen var rask å reagere da jeg sa fra at jeg trengte litt tilrettelegging. Man er ikke syk når man er gravid. Men jeg har møtt mange som er overrasket over at man jobber når man er gravid og sykepleier, så der er visst en tanke rundt at det ikke er mulig, sier Caroline.

Caroline har en 75 % stilling på Blindheim omsorgssenter som hun betjener fullt ut. Hun legger vekt på at hun har vært heldig i svangerskapet og vært veldig frisk. Omsorgssenteret har søkt NAV om ekstra bistand og på den måten kan arbeidshverdagen for Caroline tilpasses.

Maria jobber fast på Lindrende enhet i en 90 % stilling og har også vært i veldig god form:
-    Jeg var mye kvalm i starten, og dette var før jeg hadde nevnt noe på jobb om graviditeten. Jeg måtte unngå litt de pasientene som ble behandlet med cellegift, på grunn av skader cellegiften kan påføre fosteret. Jeg har ikke hatt behov for tilrettelegging før nå i uke 28, forteller Maria.

Fysisk jobb som sykepleier

Fra venstre: Caroline Jensen, Maria Kristiansen og Elizabeth Halsvik.

De tre sykepleierne er enige om at det er en fysisk jobb å være sykepleier, og spesielt når man er gravid er der noen flere utfordringer:

- Det er en fysisk jobb, det merker jeg nå i uke 28 spesielt. Og det det blir litt lite hviletid med vakter både tidlig og seint. Jeg har derfor startet å jobbe litt gradert nå for å få nok hvile, forteller Maria.

De nevner utfordringer som svangerskapskvalme, mye gåing, stress og tungt arbeid med stell av pasienter, når man skal ned på kne for å hjelpe på med støttestrømper, eventuell utagerende pasienter og cellegift for de som jobber på Lindrende enhet.

- Det er en stressende jobb og man må relatere seg til pårørende og i enkelte tilfeller døende pasienter. Selv er man i en lykkerus med babyen som sparker i magen, og da er det så klart en utfordrende situasjon. Men vi jobber med mennesker og må være 100 % på, sier Caroline.

-  Jeg hadde ikke kunne vært i jobb uten tilrettelagt arbeid, siden jeg dessverre har vært litt dårlig, sier Elizabeth.


Hjelpemidler i hverdagen

Til tross for en stressende arbeidshverdag med fysisk arbeid nevner sykepleierne også de mange hjelpemidlene som finnes tilgjengelig. Det finnes flyttbare heiser for løft av pasienter og forflytningsduker som gjør at pasientene sklir lettere i senga. Det handler bare om å være bevisst på å bruke de riktig:

- Vi har utrolig mye hjelpemidler enn tidligere, og alt er med måten du løfter på, sier Caroline. Det er som jordmoren sier, man må kjenne ut fra sitt eget utgangspunkt hva man klarer, også må man løfte riktig, sier Caroline.


Beboerne bryr seg

Både Caroline, Maria og Elizabeth merker entusiasmen beboerne og pasientene har for de voksende magene. Og de er veldig interessert og bryr seg.

- E du her ennå? Det e kjekt at dokke e så spreke, er blant kommentarene Caroline får.
- Det er klart det hjelper å høre slikt fra folk, jeg føler stolthet og blir motivert av det.

Også Maria opplever mye oppmerksomhet fra beboerne:
-    Ja det er ofte beboerne sier «sett deg no ned og hvil deg litt». De har mye omsorg og er veldig interessert i oss, sier Maria. Ja til og med de tøffeste karene ber oss slenge oss ned på sofaen og legge beina opp litt, sier hun smilende.

En av sykepleierne jobber også noe på demensavdelingen og det er mye oppmerksomhet å hente der også:
- Det er noe med blikket deres, de blomstrer når de ser meg. Selv om de ikke har så mye språk, blir de plutselig litt friskere og husker og spør hvor lenge jeg har igjen av graviditeten, de husker plutselig litt mer.

Nærmer seg permisjonstid

Elisabeth er den som først skal ut i permisjon om bare en uke, tett etterfulgt av Caroline. Maria skal ut i permisjon i slutten av juni.

- Jeg tror nok jeg blir litt gradert i stillingen, men satser på å holde ut tiden i jobb fordi jeg vil det. Jeg kjenner at jeg trenger å roe litt ned, men har ikke lyst eller behov for å bli helt borte, forteller Maria.

Nylig ble sykepleierne overrasket med bleiekaker fra kollegene på jobb.

-  Det var veldig koselig og en kjekk sosial opplevelse på jobb, forteller damene. Vi føler oss veldig glad og ivaretatt. Vi er imponert over hvor flinke og snille de har vært, både ledelsen og kollegaene, de tar hensyn og passer på oss, sier de tre.

De tre sykepleierne ønsker å vise at det er mulig må være sykepleier å gå ut tida i arbeid, og at det er mye arbeid du fortsatt kan gjøre. 

En ressurs for omsorgssenteret

Konstituert virksomhetsleder Elin Vegsund, Blindheim omsorgssenter

Elin Vegsund er konstituert virksomhetsleder for Blindheim omsorgssenter. Hun trekker frem at samhandling og dialog er viktig, og at samarbeid rundt tilrettelegging er viktig:

- Det er viktig for oss å ha dem her så lenge som mulig, alle er en ressurs og kompetansen deres er viktig, sier Elin. Gjennom tilretteleggingstilskudd kan vi justere arbeidsoppgaver noe og gjennomføre andre ting som vi kanskje ikke har tid til ellers.  Vi bør alle være åpen og tydelige på hva vi kan klare, ikke bare hva vi ikke kan klare, sier Elin Vegsund.

Maria, Caroline og Elizabeth er enig med Elin, og viser stor glede over at noe tilrettelegging er mulig.

- Vi er veldig glad for at vi kan være her, at vi får litt tilrettelagt arbeid.  Det gjør veldig godt å være i arbeid, være sosial og føle at du har en funksjon, avslutter de tre sykepleierne. 

 Kontakt oss

Sentralbordet 70 16 20 00 (kl. 08.00 - 15.45)
 
Post: Postboks 1521, 6025 Ålesund
Besøk: Keiser Wilhelms gt. 11, 6003 Ålesund

Åpningstider
Kontaktinformasjon
Organisasjon

Org.nr.  942 953 119