Ekte kapteiner drikker kaffe

Avogtil gjengen 2019 BåtfestivalenUnder Båtfestivalen 10. - 13. juli skal vi og representanter fra Kystverket stå på stand for å minne om viktigheten av godt alkovett til sjøs.

- Vi gleder oss til dette arrangementet, og til å sjekke kunnskapsnivået blant tilreisende og beboere i Ålesund. Vi har nemlig med oss en quiz om alkohol og sjø slik at besøkende kan teste sitt kunnskapsnivå. Jeg tipper at mange kan komme til å bli overrasket, sier Øyvind Skjelten, AV-OG-TIL koordinator i Ålesund kommune.

Den farlige båtfylla

Tidligere i år slapp Havarikommisjonens sin rapport om fritidsbåtulykker. I fjor omkom 21 personer i fritidsbåtulykker på sjøen. 7 av dem var alkoholpåvirket.

- Alkohol er en betydelig risikofaktor på sjøen. Det påvirker egenskaper som er helt sentrale for å føre båt. Vi får lengre reaksjonstid, vi blir mer risikovillige og balansen forverres. Det er en katastrofeoppskrift i båt, sier Reidun Eriksund som er generalsekretær i AV-OG-TIL.

Quizen er en god samtalestarter for Klar for sjøen-teamet.

- Mange blir overrasket over hvor lite de visste, og tar gjerne en lenger prat med oss. Det er godt engasjement om alkovett i Ålesund, sier Øyvind Skjelten.

Kaffe, ikke cava

Ålesund kommune er AV-OG-TIL-kommune, og samarbeider med dem om årets kampanje. Kampanjen har som mål å sikre godt alkovett til sjøs og i år brukes kaffe som innsalgspunkt­.

- Kampanjen baserer seg på at ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava. Ekte båtkapteiner forstår at en uforutsigbar sjø krever et klart hode. Derfor stiller AV-OG-TIL-koordinatorene i år med kaffe som quizpremie på stand, klart til å ta med ut i båten, sier Eriksrud.

Kaffen kommer i tre ulike typer, rettet mot ulike kapteiner.

- Det er filtermalt cabincruiser, presskannemalt havseiler og kokemalt snekke. Det finnes mange typer båtkapteiner der ute, og her er det noe for enhver kapteins smak, forklarer Eriksrud.

Samarbeid gir suksess

AV-OG-TIL jobber hver sommer sammen med AV-OG-TIL-kommuner landet over for å spre budskapet om at man må være klar i hodet for å være klar for sjøen.

- Koordinatorene er ute på stand på lokale festivaler, på torg og brygger for å snakke om viktigheten av alkovett på sjøen. Vi er utrolig takknemlige for innstasen til alle som stiller opp. Vi får til langt mer når vi samarbeider enn om vi hadde jobbet alene, sier Eriksrud.