Kunstnerprisen til Ålesund strykekvartett

Ålesund strykekvartett foto Magnus Skrede

Årets kunstnerpris går til Ålesund strykekvartett for å blant annet ha bidratt til at vi i Ålesund har det største strykemiljøet i Møre og Romsdal.

Det var i kultur- og oppvekstutvalgets møte mandag 13. november at det ble besluttet å gi Ålesund strykekvartett årets kunstnerpris.

Historisk bakgrunn for strykekvartetten

Ålesund bystyre besluttet i 1984 å  tilsette Ålesund Strykekvartett etter at musikksjefstillingen var inndratt.  Med dette fikk Ålesund et helprofesjonelt ensemble som har vist seg å få stor betydning for byens og distriktets musikkliv. Kvartetten består av fiolinistene Ove Kvangarsnes (var med å grunnlegge kvartetten i 1985) og Ai-Ling Chiu (siden 2004), bratsjist Linda Bønes (siden 2009) og cellist Samuel Skrede (siden 2003).

Strykekvartettens oppgave er delt mellom;

• undervisning på Ålesund kulturskole og musikklinjen på Fagerlia VGS,
  • spilleplikt og gruppeledere i Ålesund Symfoniorkester,
  • egne konserter.

Betydelig musikalsk løft

Kvartetten også vært innleid til operaen i Kristiansund, operaen i Nordfjord og vært på turne som representanter for Ålesund kommune. Medlemmer i strykekvartetten startet også rekrutteringsorkesteret «Indre Strøk», og dette orkesteret ledes fremdeles  av medlemmer i strykekvartetten.

- Ålesund kommune med omegn har fått et betydelig musikalsk løft gjennom den virksomhet som Ålesund strykekvartett har utfoldet. For å tilfredsstille et stadig mer kresent og bevisst publikum, så kreves det større grad av profesjonalitet blant utøvere, og denne profesjonaliteten har Ålesund Strykekvartett representert, står det i begrunnelsen fra kultur - og oppvekstutvalget.

Ålesund Strykekvartett har også bestilt og urfremført en rekke verk skrevet av komponister tilknyttet regionen: Magnar Åm, Stian Omenås, Brede Rørstad og ikke minst Kjell Flem. Kvartetten spiller ofte på konsertturneer i kommunens grunnskoler.

Bidratt til strykemiljøet

For kulturskolen har kvartetten bidratt til at vi i Ålesund helt klart har det største strykemiljøet i Møre og Romsdal, blant annet med strykeorkesteret Indre Strøk og Ålesund Orkesterskole. Mange av kvartettens elever har utviklet seg herfra frem til profesjonsstudier. Det er nå en rekke unge profesjonelle strykere som kommer fra Sunnmøre.

Strykekvartetten står kunstnerisk ganske fritt, uten egen produsent og med liten administrasjon rundt, og har på tross av dette kunnet være pådrivere for en rekke konsert og kulturbegivenheter i regionen. For eksempel den årlige Ålesund Kammermusikkfestival, arrangert første gang i 2010, hvor kvartetten er en viktig kjerne.

Vi gratulerer som vinner av årets kunstnerpris!