Trenger du hjelp? Spør en byvert

byvertene Janita og Håkon på Dronning Sonjas plassÅlesund parkering har leid inn to sommervikarer, ingen nyhet i og for seg – men jobben er ny og ungdommene er med på å utvikle den selv.

Det er sol, det er sommer og gatene vrimler av folk – innbyggere, turister og folk på gjennomfart. Midt i bybildet går to ungdommer, Janita Birkely Elgaas (23) og Håkon Jerstad (21). De har svarte uniformer og røde vester. På vestene er det et byvåpen og så står det Byvert – City host.

- Vi skal hjelpe og veilede turister og andre vi møter i byen, sier Håkon.

- Det kan være spørsmål om retning, hvor de finner attraksjonene, hvor kjøpesenteret er og hvilke restauranter som er å anbefale, ramser han opp.

- Ja, og så skal vi assistere trafikkbetjentene, skyter Janita inn.

- Vi sjekker at bobilene parkerer slik at det blir plass til flest mulig på parkeringsplassen, hjelper folk som ikke forstår betalingsautomatene og svarer generelt på spørsmål om parkering også.

De nye byvertene svarer altså på det meste som folk kan lure på i sommerÅlesund. Det er Ålesund parkering som har oppretta stillingene. Bakgrunnen er at de faste trafikkbetjentene stadig får spørsmål fra turister, så da tok parkeringsselskapet rett og slett og ansatte to dedikerte byverter. De blir å se i bybildet frem til og med 11. august.

- I går var vi på kurs hos turistinformasjonen, forteller Håkon.

- Der lærte vi om turer utenfor og rundt Ålesund, hvordan folk skal komme seg rundt i området og hvilke restauranter som serverer hva slags mat, blant annet. Jobben ligger jo egentlig nærmere Destinasjon Ålesund og Sunnmøre enn det ligger parkeringsselskapet, så vi har et tett og godt samarbeid med dem.

De to studentene er i den heldige situasjonen at de kan forme deler av byvertjobben selv. Og det har de gjort i de vel to ukene den har vart.

- Vi tar mye initiativ selv, sier Janita.

- Vi er synlige i bybildet og tar gjerne kontakt med folk som ser ut som de lurer på noe – og så er det jo mange som tar kontakt med oss også.

Byvertene er særlig fornøyde med ett av  tiltakene de har prøvd.  De stilte seg opp i indrefileten av Ålesund, på Hellebroa, og hengte opp vimpler med Turistinformasjon for å se hva som skjedde.

- Det er det gøyeste vi har gjort til nå, smiler Janita.

- Vi går jo selvfølgelig mye i gatene, men da vi stilte oss opp, ble det en enorm respons og mange kom bort og stilte spørsmål.

Om det er noe de ikke kan svare på?

- Masse, ler de.

- Vi bare ringer Turistinformasjonen eller Ålesund parkering og spør om hjelp.

To kontor som vet det meste – også hvor en kan få kjøpt fiskestenger…